Papugi to bardzo piękne ptaki, których wygląd nie może pozostawić nikogo obojętnym. Ale nawet wśród nich są takie, które na tle swoich braci wyróżniają się niesamowitymi kolorami, rozmiarem lub niezwykłą kępką. Oto są 5 najpiękniejszych papug świata.

Prawie wszystkie omawiane papugi pochodzą z Ameryki Południowej, Australii, Oceanii i okolicznych wysp. Większość nazw miejsc związanych z tymi papugami jest dla nas dość egzotyczna. Ptaki te wyglądają równie egzotycznie – nienaturalnie jaskrawe, piękne ptaki żyjące w odległych krajach.

Ara żółtoskrzydła

Bardzo piękny, inteligentny ptak, który nie boi się ludzi i uwielbia być w centrum uwagi.

Typowe wymiary ary żółtoskrzydłej to:

Nazwa gatunku mówi sama za siebie: on ma duże pokrywy skrzydłowe żółte, natomiast całe ciało, z wyjątkiem górnej części ogona i dolnej części skrzydeł (są jaskrawo turkusowe), jest jaskrawoczerwone. Ara ma białe policzki, z jasnym upierzeniem, dziób – biały z ciemną plamką. Dziób samicy jest mniejszy i mocniejszy. Oczy ary są żółte.

Ojczyzną ary żółtoskrzydłej jest dżungla Ameryki Południowej. Te ptaki żyją średnio 45–75 lat. Papugi tego gatunku są niezwykle przywiązane do swojej dziupli, I nigdy nie zmieniają miejsca lęgowego. Gry godowe tych ptaków przypadają na drugą połowę wiosny. Ciekawostka: ary żółtoskrzydłe uwielbiają psuć drewniane meble, ostrząc na nich dziób.

Ara atwoodi

Ten gatunek jest obecnie uważany za wymarły. Istnieje opis żółto-zielonej ary, który został opracowany w 1791 roku przez przyrodnika Thomasa Atwooda. Na podstawie tej pracy można wyciągnąć wnioski o wyglądzie ptaka: duża papuga o żółto-zielonym kolorze, z plamkami wokół oczu i płatami skroniowymi głowy w kolorze cielistym.

Ara atwoodi był przedmiotem polowań (zjadano jego mięso) i udomowienia. Początkowo za jego ojczyznę były uważane Małe Antyle. Kiedy znaleziono prace Atwooda, ptaki te stały się odrębnym gatunkiem. Gatunek został całkowicie wytępiony na przełomie XVIII i XIX wieku.

Konura ognistobrzucha

Ten przystojniak pochodzi z północno-wschodniej Brazylii. Inteligentny, przyjazny, choć nieco hałaśliwy ptak. Długość jego ciała sięga 30 cm. Kolor samicy i samca jest praktycznie taki sam, jedyną różnicą jest to, że kolor dolnej część ciała samicy nie jest tak intensywny jak u samca.

Na wolności konura ognistobrzucha żywi się pokarmem roślinnym, np. kukurydza. Te ptaki żyją w małych stadach i dzielą się na pary w celu zagnieżdżenia. Świetnie czuja się w mieszkaniach, uwielbiaja wspinać się w różne niedostępne zakątki, nisze, chodzić po łóżkach. Uwielbiają zabawki, zwłaszcza wykonane z drewna.

Kakadu żółtoczuba

To jest jeden z największych przedstawicieli Kakadu. Ojczyzną tego gatunku jest wschodnia część kontynentu australijskiego, wyspy Nowej Gwinei i Tasmanii.

Typowe rozmiary tych kakadu są następujące:

  • długość ciała - 50–55 cm;

  • skrzydło - 30-40 cm;

  • waga - 0,8–1,0 kg.

Upierzenie jest białe z żółtym odcieniem na spodniej stronie ogona i lotek. Kępka również jest żółta. Dziób i łapy są ciemne, z szarym odcieniem. Oczy samców są czarne, w przeciwieństwie do brązowych z czerwonym odcieniem u samic.

W warunkach naturalnych papugi te lubią żyć w wilgotnych lasach i sawannach (w pobliżu wody) w grupach po 6–8 tuzinów. Uwielbiają zabiegi wodne podczas deszczu, na noc wybierają wysokie drzewa, szczyt aktywności ptaków przypada wczesnym rankiem i porą dnia, kiedy dzień zmierza do zachodu słońca. Kakadu tego gatunku latają gorzej niż ich bracie, ale doskonale wspinają się na drzewa.

Ciekawostka: papuga jest jedynym ptakiem na świecie, który może jeść pokarm, trzymając go w łapie.

Kakadu ognistoczuba

Piękny biało-różowy ptak pochodzący z zachodniej i południowej Australii.

  • długość ciała - 35–40 cm;

  • waga samca - 300-430 g;

  • waga samicy - 370-430 g;

  • długość kepki - do 18 cm;

  • średnia długość życia - 35–75 lat.

Kolor upierzenia łączy w sobie biel i róż, miejscami płynnie przechodząc jeden w drugi w taki sposób, że wydaje się, iż papuga ma kolor perłowy. Zazwyczaj kakadu ognistoczube mają różowy odcień o różnej intensywności na całym ciele, z wyjątkiem skrzydeł, które są całkowicie białe. Samiec różni się od samicy tylko kolorem oczu. Brązowa tęczówka samca jest ciemna, u samicy ona ma czerwony odcień.

Na wolności te ptaki mogą żyć nawet na pustyniach, jeżeli w pobliżu znajduje się zbiornik. Uwielbiają lasy eukaliptusowe, ale omijają gęsty las. Żyją w małych stadach lub w parach, żywią się roślinnością i drobną żywnością. Są aktywne rano i wczesnym wieczorem, dwa razy dziennie latają do wodopoju. Kakadu ognistoczube kiepsko latają i jeśli otrzymują pożywienie, wolą osiedlać się w koronach drzew na pobyt stały, gdzie również przeczekują upały.

To jest bardzo rzadki gatunek, który nie można wywozić z Australii. W wielu miejscach jest wyganiany ze swojego naturalnego miejsca życia przez kakadu różową. W pozostałych częściach świata jest to dość rzadki gatunek, ponieważ nie go można legalnie importować, a płodność ptaków poza Australią jest bardzo niska. Jeśli rdzenni Australijczycy chcą mieć w domu kakadu ognistoczubą, mogą to zrobić tylko za zgodą administracji stanowej.

Redaktorzy "Koleżanki" polecają przeczytać:

  1. Klęska Sylwii Grzeszczak w „The Voice Poland”. Fani są zażenowani poziomem jej grupy

  2. Kobieta bez zębów publikuje w sieci swoje metamorfozy. Jej filmiki to hit sieci

  3. Ostatnia cyfra roku Twojego urodzenia zdradza prawdę o tym jaka jesteś. Sprawdź to

  4. Makijażystka odmłodziła 80-letnią klientkę o kilkadziesiąt lat. Jej zmiana robi wrażenie

  5. Na plecach kobiety pojawił się bąbel z dziurką. Co to było? Diagnoza powaliła ją na kolana