Fryderyki to są nagrode muzyczne, które przyznawane w Polsce jeszcze od 1995 roku. Nazwa nagrody nawiązuje do imienia polskiego kompozytora Fryderyka Chopina. Już 14 marca 2020 roku musiała się odbyć gala wręczenia statuetek w kategoriach muzyki rozrywkowej i jazzowej, gdzie dodatkowo musieli wystąpić polskie muzyki.

Fryderyki 2020 odwołane

Premiera filmu z udziałem Julii Wieniawy przesunięta z powodu koronawirusa. Jak na to zareagowała sama gwiazda?

Jednak niestety to się nie wydarzy! Z powodu koronawirusa Fryderyki są odwołane! O tym możemy przeczytać w oficjalnym oświadczeniu.

Bardzo czekaliśmy na spotkanie z nominowanymi, dlatego trudno było nam podjąć tę decyzję. Jednak w poczuciu odpowiedzialności za środowisko muzyczne, gdy zamykane są szkoły i instytucje kultury, nie możemy stwarzać potencjalnego zagrożenia epidemiologicznego. Liczę, że wszyscy zrozumieją, że byłoby nam trudno świętować w takiej sytuacji. Wszystkim nominowanym raz jeszcze serdecznie gratuluję i mam nadzieję, że wkrótce się spotkamy - o tym napisał przewodniczący Związku Producentów Audio Video, Andrzej Puczyński.

Popularne wiadomości teraz

„W ciąży jesteś?”: Zaokrąglony brzuszek 15-letniej Viki Gabor wywołał lawinę komentarzy

Mamuśka ma wychodne": Dominika Gwit zrobiła niespodziankę swoim subskrybentom i pochwaliła się synkiem

Dominika Gwit wybrała się na spacer z synem, ale jeden element przykuł jej uwagę: "Jakiś mistrz drugiego planu musi być"

Paulina Smaszcz rozgadała się o nowym partnerze. Reakcja Kurzajewskiego na nowy związek byłej była błyskawiczna

Koronawirus

Alicja Janosz dzieciom. Czym dziś zajmuje się zwyciężczyni Idola

Jednakże Gala Fryderyki 2020 odbędzie zgodnie z planem, jednak bez publiczności. W związku z rozpowszechniem się koronawirusa, organizatorzy dbają o zdrowie gości i o samych artystów. W tym roku nominowani na Fryderyki zostały Taco Hemingway, Dawid Podsiadło, Pezet, Sokół, Mrozu, Roksana Węgiel, Margaret, Sanah, Viki Gabor, Daria Zawiałow, Muniek Staszczyk oraz Stachursky.

Więcej ciekawych artykułów na kolezanka.com